AGROPROGNOZA POČETNA STRANA

 

AKTUELNI SAVJETI


Dapsiće, 30. jun 2011.
Savjet za zaštitu krompira

 

U regionu Polimlja tokom prethodnog dana stvorili su se uslovi za infekciju krompira protiv plamenjače krompira (prouzrokovač gljiva Phytophtora infestans).
Proizvođači koji su u prethodnom periodu za zaštitu od ove bolesti koristili neki sistemični fungicid sada mogu primijeniti neki od kontaktnih fungicida kakvi su: Dithane M-25, Antracol WP-70, Polyram-DF, ili neki od preparata na bazi bakra: Cuproxat, Bakarni oksihlorid-50,…
Ukoliko proizvođači ranije nisu primjenjivani sistemike obavezno je tretiranje nekim od ovih fungicida: Ridomil gold MZ 68-WG, Quadris, Acrobat MZ-WG, Curzate M-WG,…

Za one koji su već počeli sa vađenjem mladog krompira važno je da obrate pažnju na karencu preparata navedenu na uputstvu.

Ivona Jočić, dipl. inž.
Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji
Regionalni centar Berane


Dapsiće, 30. 06. 2011.
Savjet za zaštitu jabuke

Pad temperature i kiša koja je padala prethodnog dana dovela je do stvaranja povoljnih uslova za infekciju jabuke konidijama gljive koja prouzrokuje čađavu krastavost – Venturia inaequalis.
Neophodno je što hitnije odraditi tretman nekim od fungicida kavi su: Clarinet ili Score 250-EC uz dodatak nekog kontaktnog fungicida kao što su: Mankogal-80, Dithane M-45 ili Antracol WP-70.
Tamo gdje ima pepelnice (Podosphaera leucotricha) dodati Topas 100-EC ili Systane 12-E.
Svi navedeni preparati koriste se prema preporukama navedenim na uputstvu uz poštovanje bezbjedonosnih mjera.

Ivona Jočić, dipl. inž.
Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji
Regionalni centar Berane


22.06.2011. Savjet za zaštitu vinove loze

        S obzirom da je od posljednjeg izvještaja prošlo 14 dana, a uzimajući u obzir da je vinova loza u fenofazi intenzivnog porasta bobica (što je još uvijek kritičan period za plamenjaču i pepelnicu), potrebno je izvršiti prskanje vinograda.
Mogu se primijeniti preparati Ridomil gold, Profiler, Equation, Curzate ili Acrobat, u kombinaciji sa jednim od preparata kao što su Tilt, Topas, Falcon ili Zato.
U ovoj fazi treba obratiti pažnju na eventualnu pojavu pepelnice na grozdovima, s obzirom da je bolest naročito destruktivna u fazi zbijanja grozdova, posebno na onim čokotima koji se nalaze u senci, u gušćim dijelovima zasada, na mjestima gdje nije obavljena zelena rezidba.
Zbog visokih dnevnih temperatura, prskanje vršiti ujutru ili uveče.

Dragana Radunović, dipl.inž.
Stručni saradnik za zaštitu bilja


09.06.2011. ZAŠTITA VINOVE LOZE

       U svim lokalitetima završeno je cvjetanje vinove loze. Faza je porasta bobica. Posljednjih dana česti su lokalni pljuskovi u popodnevnim časovima, zbog čega lišće ostaje vlažno i tokom noći (duže od 6 sati), što pogoduje razvoju uzročnika plamenjače.
      Na svim lokalitetima povoljni su uslovi za formiranje sporangija tj. za ostvarivanje sekundarnih infekcija, pa je potrebno izvršiti prskanje vinograda!

Foto: Sporangije u vidu bjeličaste prevlake na naličju lista
       Primijeniti sredstva navedena u prethodnoj objavi. Naizmjenično primjenjivati preparate sa različitim mehanizmom djelovanja tj. ne koristiti isti preparat više od dva puta. Obratiti pažnju na kvalitet prskanja, oprskati naličje lišća.
Ne odlagati tretman u iščekivanju kiše. Dva sata nakon primjene sistemika ne postoji mogućnost spiranja preparata sa lista.
Dragana Radunović, dipl.ing.


Savjet za zaštitu jabuke
Dapsiće, 08. 06. 2011.

Usled nestabilnog i kišovitog vremena u regionu Polimlja stvorili su se uslovi za ostvarenje infekcije od prouzrokovača čađave krastavosti  – Venturia inaequalis.
Na području sjevera Crne Gore jabuka se trenutno nalazi u fazi plodova valičine lješnika. Neophodno je što hitnije odraditi tretman nekim od fungicida koji djeluju i do 72 časa nakon ostvarene infekcije kavi su: Clarinet, Score 250-EC, Syllit, Chorus 75-WG, Zato, Rubigan,…
Tamo gdje ima pepelnice (Podosphaera leucotricha) dodati Topas 100-EC ili Systane 12-E.
Svi navedeni preparati koriste se prema preporukama navedenim na uputstvu uz poštovanje bezbjedonosnih mjera.

Ivona Jočić, dipl. inž.
Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji
Regionalni centar Berane


07.06.2011. ZAŠTITA VINOVE LOZE
U većini lokaliteta na širem području Podgorice završeno je cvjetanje vinove loze. U ovoj fazi treba obratiti pažnju na plamenjaču i pepelnicu, a takođe i obaviti prvi tretman protiv Botrytis cinerea, uzročnika sive truleži.
Na lokalitetu Godinje, prethodnih dana bilo je uslova za infekciju (gljiva Plasmopara viticola, uzročnik plamenjače), pa treba obratiti pažnju na simptome bolesti u vinogradu i izvršiti hemijsku zaštitu.
Sredstva protiv uzročnika plamenjače: Quadris, Ridomil gold, Equation-pro, Pergado, Folicur i sl.
Sredstva protiv uzročnika pepelnice: Quadris, Falcon, Olymp, Anvil. Tilt i sl.
Sredstva protiv uzročnika sive truleži: Mythos, Teldor, Switch, Ronilan i sl.
Navedeni preparati mogu se miješati i istovremeno primijeniti u jednom prohodu kroz vinograd.
Hemijske tretmane vršiti u jutarnjim ili večernjim satima i kada je lišće suvo (prosušeno od kiše ili rose).

Dragana Radunović, dipl.inž. zaštite bilja
Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji
draganaradunovic@t-com.me


27.05.2011. ZAŠTITA VINOVE LOZE
U većini lokaliteta na širem području Podgorice počelo je cvjetanje vinove loze. U ovoj fazi treba obratiti pažnju na plamenjaču i pepelnicu.
Ukoliko u vinogradu nema simptoma bolesti i ako je zadnje prskanje izvršeno neposredno pred cvjetanje, nema potrebe za hemijskim tretmanom.
Međutim, ako su u zasadu prisutni simptomi bolesti (uljane pjege ili pepeljasta, brašnasta navlaka na lišću) i ako je od zadnje zaštite prošlo više od 10 dana, obavezno izvršiti prskanje vinograda.
Sredstva protiv uzročnika plamenjače: Quadris, Ridomil gold, Equation-pro, Folicur i sl.
Sredstva protiv uzročnika pepelnice: Quadris, Falcon, Olymp, Anvil i sl.
Navedeni preparati mogu se mješati i istovremeno primijeniti u jednom prohodu kroz vinograd.

Dragana Radunović, dipl.inž. zaštite bilja
Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji
draganaradunovic@t-com.me


AGROPROGNOZA
27.05.2011. ZAŠTITA KROMPIRA
Na lokalitetima Zeta i Tuzi, nema uslova za infekciju gljive Phytophthora infestans, uzročnika plamenjače na krompiru.
Hemijski tretman raditi samo na parcelama gdje su prisutni simptomi bolesti (sistemičnim fungicidima navedenim u prethodnoj objavi).

Pratiti sljedeću objavu.


Savjet za zaštitu krompira
Dapsiće, 27. maj 2011.

U regionu Polimlja i Nikšića stvorili su se uslovi za tretman krompira protiv plamenjače krompira (prouzrokovač gljiva Phytophtora infestans).
S obzirom da se na većini obiđenih parcela u polimskom kraju krompir nalazi u fazi sklapanja redova i još uvijek nije došlo do pojave simptoma, mogu se primijeniti kontaktni fungicidi kakvi su: Dithane M-25, Antracol WP-70, Polyram-DF, ili neki od preparata na bazi bakra: Cuproxat, Bakarni oksihlorid-50,…
U regionu Nikšića zbog povoljnijih vremenskih prilika za razvoj ove bolesti i intenzivnijeg porasta nadzemne mase postoji veći rizik da dođe do ostvarenja infekcije.
Ukoliko se primijete početni simptomi pojave ove bolesti (vodenaste, tamno-zelene pjege na listu) preporučuje se tretiranje nekim od sistemičnih fungicida: Ridomil gold MZ 68-WG, Quadris, Acrobat MZ-WG, Curzate M-WG,…

Naredni tretman planirati za 10-15 dana.  

Ivona Jočić, dipl. inž.
Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji

Regionalni centar Berane

19.05.2011.KROMPIR
Na području Zete i Malesije, na krompiru, stekli su se uslovi za tretmane protiv plamenjače krompira (uzročnik Phytopthora infestan).
Preporuka je sljedeća:

  • ako nema simptoma oboljenja primijeniti: Antracol 2kg/ha, Dithane 2.5kg/ha, Polyram 2kg/ha ili Shirlan 0,4 lit/ha.
  • ako ima početnih simptoma oboljenja na biljkama, primijeniti: Ridomil Gold 2,5 kg/ha, Consento 2 l/ha, Electis 1.8 kg/ha ili Infinito 1,5 l/ha

 Sljedeći tretman planirati za 7-10 dana. 


19.05.2011. VINOVA LOZA
Na području Zete i Malesije potrebno je izvršiti zaštitu vinograda protiv plamenjače (uzročnik Plasmopara viticola).
S obzirom na intenzivni porast lastara i kratkotrajne dnevne kiše, za ovaj tretman preporučuju se sistemični fungicidi: Ridomil gold, Mikal flash, Folio gold, Galben, Quadris.

Preporučenom sredstvu obavezno dodati preparat za suzbijanje pepelnice: Talendo, Falcon, Topas, Anvil.

Savjet za zaštitu jabuke
Dapsiće, 12. maj 2011.

U regionu Polimlja tokom posljednjih par dana, zbog povoljnih metereoloških uslova (temperatura i vlažnost), stekli su se uslovi za ostvarenje infekcije od prouzrokovača čađave krastavosti jabuke – Venturia inaequalis.
Trenutno jabuka se nalazi u fenofazi precvjetavanja. S obzirom na vremensku situaciju neophodno je izvršiti tretman nekim od fungicida koji pružaju zaštitu 48-72 časa nakon ostvarene infekcije. Takvi preparati su: Score 250 EC, Chorus 75 WG, Zato 50 WG, Olimp 10 EW,…Ovi preparati pružaju ujedno i zaštitu od prouzrokovača pepelnice jabuke – Podosphaera leucotricha.
U ovom periodu dolazi i do piljenja lisnih vaši i pojave savijača pupoljaka. Za njihovo suzbijanje koriste se insekticidi: Fastac 10 EC, Cipkord 20EC, Actara 25 WG,…
Svi navedeni preparati koriste se prema preporukama navedenim na uputstvu uz poštovanje bezbjedonosnih mjera.

Ivona Jočić, dipl. inž.
Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji
Regionalni centar Berane


5.5.2010. AGROPROGNOZA

Zaštita krompira od plamenjače

          Praćenjem meteoroloških faktora na lokalitetima Zeta i Tuzi, utvrđeno je da su se ostvarili uslovi za infekciju gljive Phytophthora infestans, prouzrokovača plamenjače na krompiru.
S obzirom da krompir ima u prosjeku 5-6 i više listova (u  zavisnosti od vremena sadnje), a imajući u vidu nestabilno vreme sa pojavom lokalnih pljuskova, savjetujemo proizvođače krompira na ovim lokalitetima da  izvrše hemijsku zaštitu svojih usjeva.
          Za ovaj tretman preporučuju se kontaktni, preventivni fungicidi: Antracol WP-70, Dithane M-45, Polyram-DF. Prskanje mora biti kvalitetno, sa dovoljno tečnosti. Neophodno je pripremiti i podesiti prskalice tako da se obezbjedi nanošenje preparata i na lice i na naličje lista, po čitavoj površini ujednačeno. Preporučuje se prskanje suvog lišća, a dobro je da nakon tretmana prođe nekoliko sati bez kiše da bi efekat prskanja bio bolji.

Dragana Radunović, dipl.inž.
Stručni saradnik za zaštitu bilja
Savjetodavna služba u biljnoj prozvodnji


28.04. Savjet za zaštitu vinove loze od plamenjače

Lokaliteti:
Godinje (Crmnica), Balijače (Zeta), Sukuruć (Tuzi), Tološi (Podgorica), Barutana (Lješanska nahija) i Drušići (Rijeka Crnojevića)

Podaci sa meteoroloških stanica pokazuju da su na navedenim lokalitetima ispunjeni uslovi za ostvarenje primarnih infekcija od strane gljive Plasmopara viticola, prouzrokovača plamenjače.
Zbog toga, savjetujemo vinogradarima da ovih dana izvrše prskanje vinograda. Hemijski tretman ne treba odlagati u iščekivanju kiše, dovoljno je da list bude prosušen i da od prskanja protekne minimum 2-3 sata bez kiše.
Za ovaj tretman može se primijeniti neki od fungicida kao što su Antracol, Dithane, Folpet, Quadris, Ridomil gold, Folio gold, Mikal flash i sl.
Sredstva treba primijeniti u preporučenim koncentracijama koje su navedene u uputstvu za primjenu.

Dragana Radunović, dipl.inž.
Stručni saradnik za zaštitu bilja
Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji

Podgorica